Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Epres túróhabtorta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Kekszes alaphoz

  • 25 dkg édes keksz
  • 12,5 dkg vaj

Epres túróhabhoz

  • 50 dkg eper
  • 2 evőkanál méz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 50 dkg túró
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 dl habtejszín
  • 10 g zselatin (por)
  • 0,5 dl víz

Csokoládé ganachehoz

  • 10 dkg csokoládé (70 %-os)
  • 1 teáskanál vaj
  • 1 dl habtejszín

Elkészítése

A kekszet daráljuk le vagy morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a felolvasztott meleg vajat és keverjük össze.

A tortaformát (24 cm) béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a vajas-kekszmorzsát és egyenletesen lapogassuk el. Ezután tegyük be legalább egy fél órára a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, közben pedig készítsük el a tölteléket.

Az epret alaposan mossuk meg, daraboljuk fel, majd adjuk hozzá a mézet és a vaníliás cukrot. Ezután főzzük pár percig, majd vegyük le a tűzről, botmixerrel pépesítsük és hagyjuk teljesen kihűlni.

A túrót nyomjuk át a krumplinyomón vagy villával alaposan törjük össze (én krumplinyomóval csináltam, a savót kiöntöttem és csak a száraz túrót használtam fel). Ezután adjuk a túróhoz a porcukrot és a vaníliás cukrot, a teljesen kihűlt pépesített epret, majd keverjük alaposan össze.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, majd addig keverjük, hogy teljesen feloldódjon és éppen csak langyos legyen. Ezután öntsük az epres-túróhoz és szintén keverjük alaposan össze.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan, keverjük hozzá az epres-túróhoz.

Az elkészült epres-túróhabot egyenletesen öntsük a tortaformában lévő kekszes alapra, majd tegyük vissza pár órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.

Egy fém tálba tördeljük bele a csokoládét, adjuk hozzá a vajat és a tejszínt, majd gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett olvasszuk fel. Ezután vegyük le a gőzről, majd kevergetve hűtsük éppen csak langyosra (szép, selymes csokoládékrémet kapjunk).

A hűtőből vegyük ki a tortát, majd egyenletesen öntsük rá a csokoládékrémet. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé megdermedjen a tetején.

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/epres-turohabtorta/