Piros tészta (Red velvet) elkészítése
A kakaót, az ételfestéket és a vaníliát simára keverjük, majd félretesszük. A száraz hozzávalókat külön összekeverjük. A vajat a cukorral habosra verjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Felváltva adagoljuk a lisztes keveréket és a festékes masszát. Az almaecetet a szódaporral összekeverjük (pezsegni fog), majd a tésztába dolgozzuk. A masszát kivajazott, lisztezett szív alakú formába öntjük, és 175 fokon 25–30 percig sütjük (tűpróba). Rácson hagyjuk kihűlni.
Barna tészta elkészítése
A tojásokat a porcukorral habosra keverjük. A lisztet, kakaóport és sütőport összekeverjük, majd a tojásos masszához adjuk. Végül belecsorgatjuk a vizet és az olajat. A tésztát kivajazott, lisztezett formában 10–12 perc alatt készre sütjük (tűpróba), majd rácson kihűtjük.
Fehér krém elkészítése
A tejszínt felmelegítjük, beletördeljük a fehércsokoládét, és simára olvasztjuk. Langyosra hűtjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt. Hűtőbe tesszük, hogy kissé megdermedjen.
Barna krém elkészítése
A tejszínt felmelegítjük, beletördeljük az étcsokoládét, majd simára olvasztjuk. A kakaóport belekeverjük, és langyosra hűtjük. A habtejszínt kemény habbá verjük, majd a kakaós csokimasszát óvatosan beleforgatjuk. Hűtőbe tesszük a krémet.
Torta összeállítása
A kihűlt piros tésztát félbevágjuk. Az egyik lapot tortatálra tesszük, vékonyan megkenjük málnalekvárral, majd a barna krém egy részét elterítjük rajta. Erre tesszük a barna piskótalapot, amit szintén lekvárral és barna krémmel borítunk. Végül befedjük a másik piros lappal. A torta tetejét és oldalát vékonyan bekenjük a fehér krémmel.
A maradék fehér és barna krémet nyomózsákba töltjük, és csillagcsővel rózsákat formázva díszítjük a tortát. A tetejére fondant pillangókat helyezünk, ízlés szerint.
Tipp
A málnalekvár helyett használhatunk ribizli- vagy áfonyalekvárt is, hogy még savanykásabb ízeket kapjunk. Ha nincs ételfesték, a piros tészta céklaporral is színezhető, természetes módon.