Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Fekete-erdei meggytorta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A kakaós piskótatortához

  • 10 dkg finomliszt
  • 8 dkg étkezési keményítő
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 6 db tojás
  • 3-4 evőkanál víz
  • só
  • 18 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A töltelékhez és a díszítéshez

  • 1 nagy üveg magozott meggy (35-40 dkg)
  • 4 dkg kristálycukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1,5 tasak zselatin (15 g)
  • 9 evőkanál cseresznyepálinka
  • fahéj
  • citromhéj
  • 60 g porcukor
  • 7,5+1,5 dl tejszín
  • 50 g meggylekvár (vagy ribizli )
  • 150 g étcsokoládé
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag habfixáló

Elkészítése

Először egy 26 cm átmérőjű tortaformában kakaós piskótát sütünk a hozzávalókból. Miután kihűlt, a piskótát három lapra vágjuk, és mindegyiket meglocsoljuk cseresznyepálinkával.

A töltelék elkészítése

A meggybefőttet leszűrjük, és 16 szemet félreteszünk a díszítéshez. 2,5 dl meggylevet lábasba öntünk, hozzáadjuk a kristálycukrot, kevés fahéjat és citromhéjat, majd felforraljuk. Két evőkanál hideg vízben elkeverjük az étkezési keményítőt, majd a forrásban lévő meggyléhez adjuk, és 1 percig főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd. Ezután belekeverjük a meggyet, és hagyjuk kihűlni.

A zselatint 1 dl hideg vízben beáztatjuk, hogy megpuhuljon, majd mérsékelt tűzön felolvasztjuk. A porcukorral a tejszínt félkemény habbá verjük, és egy merőkanálnyi habot a langyos zselatinhoz keverünk, majd a zselatinos keveréket a tejszínhez adjuk, és kemény habbá verjük.

A torta összeállítása

Az első tésztalapot egy lapos tálra helyezzük, vékonyan megkenjük tejszínhabbal. Ezt követően 2-3 cm-es távolságban 3 dundi habgyűrűt nyomunk a tetejére, és közéjük szedjük a meggykrém felét. A második tésztalapot is vékonyan megkenjük tejszínhabbal, majd habos oldalával lefelé a töltelékre helyezzük. A másik oldalát is megkenjük habbal, majd következnek a habgyűrűk és a maradék meggykrém. Végül a tejszínnel megkent harmadik tortalapot ráhelyezzük.

A torta bevonása

A lekvárt felforrósítjuk, és elkenjük a torta tetején. Ezután a tortát bevonjuk a maradék tejszínnel, úgy, hogy az oldalára is bőven jusson. A tortát 12 órára a hűtőbe tesszük.

Díszítés

Tálalás előtt a maradék 1,5 dl tejszínhabbal, és csokiforgáccsal díszítjük a tortát.

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/fekete-erdei-meggytorta/