Elkészítése
Piskóta
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni. Amikor kezd kifehéredni, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, és kemény habot verünk belőle. A sárgáját elkeverjük, majd fakanállal óvatosan a felvert habhoz forgatjuk. Fokozatosan belekeverjük a lisztet, a reszelt citromhéjat és a kakaóport. A kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, beleöntjük a masszát (a forma szélét nem lisztezzük, hogy ne húzza le a tésztát), majd 180 fokon tűpróbáig sütjük. Teljes kihűlés után három részre vágjuk.
Meggyzselé
A meggyet leszűrjük, a levét használjuk fel először. A cukrokat összekeverjük, majd a meggylével csomómentesre keverjük, és sűrű krémmé főzzük. Az utolsó 2-3 percben hozzáadjuk a meggyszemeket, 16 szemet félreteszünk a díszítéshez. Nem főzzük tovább, hogy a gyümölcs ne főjön szét. Teljesen kihűtjük.
Krém
A hideg tejszínt felverjük a cukorral, a habfixálóval és a zselatinfixszel, jó keményre, majd hűtőbe tesszük felhasználásig. Egy kisebb adagot (6-8 evőkanálnyit) félreteszünk, ebbe kakaóport keverünk.
Összeállítás
Az első tortalapra rákenjük a meggyzselé felét, majd a tejszín egyharmadát, erre a kakaós tejszín felét vékony rétegben. A második lapra a maradék meggyzselé kerül, rá a tejszín újabb harmada, majd a maradék kakaós tejszín. A harmadik lappal befedjük a tortát, enyhén rányomkodjuk. A maradék tejszínhabbal egyenletesen bevonjuk, habzsákkal díszítjük, a tetejére tesszük a félretett meggyszemeket. Az oldalát megszórjuk csokidarával vagy darált dióval, díszíthetjük mandulaszeletekkel is. Hűtőben tároljuk.
