Elkészítése
Alap elkészítése
Az alap hozzávalóit összegyúrjuk, és kialakítjuk a kívánt formát. Ezután a hamis fondant-ot kinyújtjuk, ráborítjuk, és színezzük.
Hamis fondant elkészítése
14 dkg pillecukrot 2 evőkanál vízzel és margarinnal kikent tűzálló tálba teszünk. Elég nagy tálban kell olvasztani, mert melegítés közben többszörösére dagad.
Fél percig melegítjük a mikróban, majd megkavarjuk, és újra fél percre betesszük. Ezt mindaddig folytatjuk, amíg teljesen fel nem olvad (kb. 2-2 és fél perc). Az eszközt, amivel kavarjuk, is bemargarinozzuk, mert a massza nagyon nyúlik és ragad.
A színezőket a folyékony masszába keverjük.
28 dkg jól átszitált porcukor nagy részét hozzáöntjük, és összekeverjük. A maradék cukrot kiszórjuk a gyúrótáblára, ráöntjük a pillecukros masszát, és elkezdjük kézzel begyúrni a cukrot. Mindaddig gyúrjuk, amíg fel nem veszi az összes cukrot. Ha túl kemény, hozzáadunk még egy pici vizet, ha nagyon ragacsos, akkor további porcukrot gyúrunk bele.
Ha jól formázható már a massza, belegyúrunk kb. 1 dkg margarint. Ügyelni kell arra, hogy a kéz és a munkalap mindig porcukros legyen.
Lehet formázni, nyújtani, színezni stb.
Tárolás és felhasználás
Hűtőben, légmentesen becsomagolva hetekig eláll. Mikróban néhány pillanat alatt újra jól formázhatóvá válik.
Mennyiség
Ebből az adagból 16-18 db nagy rózsa készíthető. Egy közepes torta vagy 2 db cserép-torta bevonására is elegendő ez a mennyiség.
