Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Gesztenye torta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A torta alaphoz

  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál porcukor
  • 10 dkg margarin
  • 6 evőkanál finomliszt
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál kakaópor

A tekercshez

  • 3 db tojás
  • 5 dkg finomliszt
  • 4 dkg étkezési keményítő
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 csapott kávéskanál sütőpor
  • 2 evőkanál hideg víz
  • csipet só
  • 9 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A krémhez

  • 2 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 30 dkg porcukor
  • 7 dl tej
  • 40 dkg margarin
  • 75 dkg gesztenyemassza
  • 2 evőkanál rum

A tetejére

  • 6 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 3 evőkanál kristálycukor

Elkészítése

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. Ez a művelet elektromos habverővel, maximális fokozaton körülbelül 3-4 percig tart. Ezt követően az olvasztott, de nem meleg margarint lassan belecsurgatjuk a tojásos keverékbe, és további 1-2 percig keverjük.

A lisztet összeforgatjuk a sütőporral és a kakaóval. Ennek a keveréknek az egyharmadát rászórjuk a tojásos masszára, de ekkor még nem keverjük el. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd ennek egyharmadát óvatosan hozzáadjuk a tésztához, és elkeverjük. Ezt követően a maradék kakaós lisztet és a tojáshabot két részletben keverjük a masszához, mindezt óvatosan, hogy a hab ne törjön össze.

A kész tésztát egy 26 cm-es kapcsos formába simítjuk, és előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 20 perc alatt megsütjük. Ha a tészta megsült, hagyjuk teljesen kihűlni.

A krém elkészítéséhez a pudingport a tejben, 10 dkg porcukor hozzáadásával, sűrűre főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A puha margarint először önmagában, majd a maradék porcukorral habosra keverjük. A felengedett gesztenyemasszát átpasszírozzuk, és a cukros margarinnal együtt a kihűlt vaníliakrémhez keverjük, végül rummal ízesítjük.

A krém kétharmadát egyenletesen eloszlatjuk a kihűlt tésztán. A tejszínt kemény habbá verjük, és a vége felé először a habfixálót, majd apránként a cukrot is hozzáadjuk. Az így felvert tejszínt a gesztenyekrém tetejére simítjuk.

A maradék krémet a piskótatekercs megtöltéséhez használjuk. A tekercset felszeleteljük, és a torta oldalára illesztjük.

A tortát hűtőbe tesszük, hogy a krémek összeérjenek. Tálalás előtt szeletekre vágjuk.

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/gesztenye-torta/