Elkészítése
Piskóta:
A 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük. A 4 tojássárgáját 20 dkg cukorral és a darált dióval kikeverjük, majd apránként hozzáadjuk a 10 evőkanál vizet. Ezután a lisztet, a szódabikarbónát és a tojásfehérje habját óvatosan beleforgatjuk a keverékbe. A masszát sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában sütjük.
Grillázskrém:
Az egész tojást és a 2 tojássárgáját 10 dkg cukorral és a vaníliás cukorral gőz fölött felfőzzük, amíg sűrű, pudingszerű krémet nem kapunk. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni, ami alatt a krém tovább sűrűsödik. Amikor már kihűlt, belekeverjük a vajat.
Ezután 15 dkg cukrot karamellizálunk, majd a tűzről levéve beleforgatjuk a 10 dkg darált diót. A karamelles-diós masszát vajjal megkent sima papírlapra simítjuk. Miután kihűlt, húsklopfolóval vagy aprítógéppel összetörjük. A felét belekeverjük a kihűlt tojásos krémbe.
A piskótát félbevágjuk, és megtöltjük a grillázskrémmel, majd kívülről is bekenjük a krémmel. A torta tetejét a félretett összetört grillázzsal díszítjük, és pár szem diót is szórhatunk rá dekorációként.
