Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Grillázsos diótorta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 5 db tojás
  • 15 dkg finomliszt
  • 15 dkg darált dió
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 evőkanál víz
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál rum

Krém

  • 8 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg darált dió
  • 25 dkg margarin
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 evőkanál rum

Tetejére

  • 10 dkg durvára vágott dió
  • 7 dkg cukor

Elkészítése

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, miközben fokozatosan hozzáadjuk a cukor egyharmadát. A maradék cukrot a tojássárgákkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vizet, az olajat és a rumot.

A lisztet a sütőporral átszitáljuk, és a darált dióval együtt óvatosan a tojásos keverékhez forgatjuk. Végül a tojásfehérjehabot is beleforgatjuk, ügyelve, hogy ne törjön össze.

A masszát egy 28 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, enyhén az oldalai felé húzva. Előmelegített, 175-180 fokos sütőben kb. 50 percig sütjük. A sütés vége felé tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. A megsült tortalapot hagyjuk kihűlni, majd 3 egyenlő részre vágjuk.

A pudingporokat a tejjel és a cukor felével csomómentesre keverjük, majd sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a darált diót, és pár percig kevergetve főzzük, majd teljesen kihűtjük.

A margarint a maradék cukorral, a kakaóporral és a rummal habosra keverjük. Végül összekeverjük a pudingos masszával, és alaposan kihabosítjuk.

A grillázshoz a cukrot egy kis lábasban alacsony lángon felolvasztjuk, és aranybarna színűre karamellizáljuk. Hozzáadjuk a durvára vágott diót, majd sütőpapírra öntjük. Ha teljesen kihűlt, apró darabokra törjük.

A tortalapokat megtöltjük a krémmel, és a külsejét is bevonjuk vele. A tetejét grillázs darabkákkal és ízlés szerint csokiforgácsokkal megszórjuk.

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/grillazsos-diotorta/