Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Gubatorta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Alap

  • 5 darab szikkadt kifli
  • 5 dl tej (kb)
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg darált mák

Vaníliakrém

  • 1,5 dl tej
  • 20 g vaníliaízű pudingpor
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj

Habcsók

  • 2 tojásfehérje
  • csipet só
  • 25 dkg porcukor (kb)
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

Továbbá

  • 0,5 üveg meggybefőtt
  • 1 dl meggylé
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 tasak színtelen tortazselé

Elkészítése

A kifliket felszeleteljük, majd egy tálba tesszük. A tejet összemelegítjük a cukrokkal és a vajjal, majd simára keverjük benne a tojássárgáját. Azután hozzáadjuk a mákot és alacsony lángon állandó keverés mellett pár percig főzzük.

A mákos tejjel leöntjük a kiflitket, alaposan összeforgatjuk és állni hagyjuk.

Egy 18 cm-es kapcsos tortaformát kivajazunk, meghintjük zsemlemorzsával, majd beleöntjük a kiflit. 180 °C-on kb 20 percig sütjük.

A krémhez megfőzzük a tejben a pudingot, hozzákeverjük a cukrokat, majd ha kihűlt kihabosítjuk a vajjal és rákenjük a kihűlt mákos alapra.

A tojásfehérjét a sóval elkezdjük habbá verni, majd amikor már félig felverődött, 2-3 részletben hozzáadjuk az átszitált keményítős-porcukrot és kemény fényes habbá verjük. A habot sima csővel ellátott habzsákba rakjuk és körbe díszítjük a torta tetejét. A maradékból habkarikát süthetünk.

A meggybefőttet alaposan lecsepegtetjük. A meggylét a cukorral és a tortazselével simára keverjük és kb 1 percig főzzük, azután hozzákeverjük a meggyet.

Amikor már a keverék elkezd zselésedni a habrózsák közé kanalazzuk, majd egy karamellizáló pisztollyal kissé megpörköljük a habot.

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/gubatorta/