Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Gyümölcsös tejbegríz mousse torta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Piskóta

  • 2 tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál víz
  • csipet só

Tejbegríz mousse

  • 500 ml tej
  • 90 g búzadara
  • 70 g cukor
  • 2 db lapzselatin
  • 150 ml habtejszín
  • vaníliakivonat estleg paszta

Gyümölcsös réteg

  • 180 g gyümölcs pürésítve (nálunk málna és szeder vegyesen)
  • 2 db lapzselatin
  • 1 evőkanál cukor

Tetejére

  • 75 ml tejszín
  • 75 g étcsoki

Elkészítése

Piskóta:

A sütőt 180 fokra, alsó-felső sütéssel előmelegítjük.

A tojásokat a cukorral és a sóval alaposan kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a vizet és az olajat és ezekkel is keverjük még legalább egy percig magas fokozaton.

A tojásos masszához hozzászitáljuk a lisztet és a kakaóport, majd óvatosan beleforgatjuk.

A piskótamasszát az előkészített 18 cm-es formába simítjuk, majd kb 30 perc alatt megsütjük. Rácsra téve kihűtjük.

Tejbegríz mousse:

A tejből, búzadarából, cukorból és a vaníliából sűrű tejbegrízt főzünk. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd amikor megszívta magát, akkor kifacsarjuk és a még forró tejbegrízbe keverjük (addig keverjük, amíg teljesen fel nem olvad).

A jól lehűtött tejszínt elkezdjük felverni. Mikor már majdnem kész, akkor hozzáadjuk a hideg tejberízt és az egészet keményre felverjük.

Gyümölcszselé:

A gyümölcszseléhez a gyümölcsöt pürésítjük. Akit zavarnak benne a magok, azok szűrjék át nyugodtan. A gyümölcspüréhez hozzáadjuk a cukrot és az előzőleg beáztatott, majd kinyomkodott zselatint és addig melegítjük az egészet, amíg a cukor és a zselatin felolvad, majd félretesszük.

Összeállítás:

A piskótát két lapba vágjuk. Az egyiket visszatesszük a formába vagy állítható tortakeretbe, majd rékenjük a tejbegrízes krém felét. Ráöntjük a hideg, de még folyékony gyümölcsös zselét és a tetejét kitesszük piskótatallérral (el is maradhat). Tegyük hűtőbe és várjunk kicsit amíg a zselé zsilárdul, majd óvatosan befedjük a maradék grízes krémmel. Rátesszük a másik lapot és másnapig hűtőbe tesszük.

Másnap levesszük róla a formát, majd rácsorgatjuk az összeolvasztott tejszínt-csokit. Amikor a máz megszilárdult, akkor díszítjük és tálaljuk.

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/gyumolcsos-tejbegriz-mousse-torta/