A sót és a lisztet egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a margarint és a zsírt, és alaposan beledolgozzuk. Ezután annyi vizet adunk hozzá, hogy nyújtható tésztát kapjunk. A tészta háromnegyedét kör alakúra (kb. 24 cm átmérőjűre) nyújtjuk, és egy 20 cm-es piteformába helyezzük.
Az almát egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, megszórjuk fahéjjal, cukorral, és elhelyezzük benne a szegfűszegeket is, hogy finom fűszeres ízt kapjon. A maradék tésztát is kinyújtjuk, és beborítjuk vele a tölteléket. A két tésztaréteget jól összedolgozzuk, hogy az almalé ne folyhasson ki a sütemény oldalán.
A sütemény tetejét megöntözzük egy kevés tejjel, majd finoman megszurkáljuk vagy bevagdossuk, hogy a gőz sütés közben távozhasson. A pitét 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük.
A kész sütemény tetejére porcukrot is szórhatunk, de tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal tálalva még ízletesebb lehet.
Sztori:
Ez egy eredeti ír recept, amely gyors, olcsó és egyszerű, ráadásul nagyon finom. A vékony, omlós tészta és a fahéjas, édes alma tökéletes párosítás. Reméljük, nektek is annyira fog ízleni, mint nekünk! 🙂