Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Ír almatorta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 2 bögre liszt (225 g)
  • csipet só
  • 50 g margarin
  • 50 g zsír
  • 2 evőkanál hideg víz
  • 900 g alma (vékonyra szelve, kinyomkodva )
  • 2 egész szegfűszeg
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • kevés tej
  • porcukor
Ír almatorta kép

Elkészítése

A sót és a lisztet egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a margarint és a zsírt, és alaposan beledolgozzuk. Ezután annyi vizet adunk hozzá, hogy nyújtható tésztát kapjunk. A tészta háromnegyedét kör alakúra (kb. 24 cm átmérőjűre) nyújtjuk, és egy 20 cm-es piteformába helyezzük.

Az almát egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, megszórjuk fahéjjal, cukorral, és elhelyezzük benne a szegfűszegeket is, hogy finom fűszeres ízt kapjon. A maradék tésztát is kinyújtjuk, és beborítjuk vele a tölteléket. A két tésztaréteget jól összedolgozzuk, hogy az almalé ne folyhasson ki a sütemény oldalán.

A sütemény tetejét megöntözzük egy kevés tejjel, majd finoman megszurkáljuk vagy bevagdossuk, hogy a gőz sütés közben távozhasson. A pitét 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük.

A kész sütemény tetejére porcukrot is szórhatunk, de tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal tálalva még ízletesebb lehet.

Sztori:

Ez egy eredeti ír recept, amely gyors, olcsó és egyszerű, ráadásul nagyon finom. A vékony, omlós tészta és a fahéjas, édes alma tökéletes párosítás. Reméljük, nektek is annyira fog ízleni, mint nekünk! 🙂

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/ir-almatorta/