Az egyik tálban összekeverjük a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a kakaót. A másikban habosra keverjük a tojást a cukorral, majd hozzáadjuk a habtejszínt, a vaníliát, a tejet és a vizet is. A lisztes keveréket beleszitáljuk, és sima, egynemű masszává dolgozzuk.
Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, az oldalát kivajazzuk. Beleöntjük a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül egy órán át sütjük. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni – a torta már így is finom, de innen tovább variálhatjuk.
Ha meggyet szeretnénk beletenni, a kimagozott, lecsepegtetett szemeket érdemes kevés lisztbe forgatni, hogy ne süllyedjenek le a torta aljára sütés közben. Ha tölteni szeretnénk, várjuk meg, amíg teljesen kihűl, csak akkor tudjuk szépen elvágni. Megkenhetjük lekvárral is – például eperlekvárral, ami remekül illik a csokoládéhoz.
Ha bevonni szeretnénk, használjunk 100 g ét- és 100 g tejbevonót. Összetörjük őket, majd vízgőz fölé helyezett fémtálban felolvasztjuk. Keverhetünk hozzá 2 evőkanál semleges ízű olajat, hogy a máz selymesebb és fényesebb legyen. A megolvadt csokoládéval beboríthatjuk az egész tortát, vagy akár csak a szeleteket.