Elkészítése
A piskóta elkészítése során először a tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, fokozatosan hozzáadva a cukrot, hogy szép fényes és stabil habot kapjunk. Ezután a tojássárgákat külön tálban addig keverjük, amíg világos, krémes állagúak nem lesznek.
A felvert tojássárgákat óvatosan beleforgatjuk a cukros tojásfehérjébe, ügyelve arra, hogy ne törjük össze a habot. Ezután a lisztet fokozatosan, szitálva hozzáadjuk a keverékhez, és óvatosan összeforgatjuk, hogy a tészta levegős és könnyű maradjon.
A kész piskótatésztát egy előre kivajazott és lisztezett tortaformába öntjük, majd előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten (kb. 180°C-on) sütjük. A piskóta akkor van kész, amikor a teteje aranybarnára sül, és egy tűpróbával ellenőrizve a tészta nem ragad a tűre. Miután megsült, a piskótát kivesszük a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni a formában, majd óvatosan kivesszük a formából, és teljesen kihűtjük, mielőtt kettévágjuk és megtöltjük a krémmel.
