Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Karácsonyi gránátalmás mézeskalács torta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók egy 20 cm-es formáhozPiskótához

  • 350 g finomliszt
  • 330 g nádcukor
  • 200 g puha margarin
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszer
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 0,5 teáskanál só
  • 3 tojás
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 1 db narancs reszelt héja

Vaníliás krémhez

  • 227 g puha margarin
  • 517 g porcukor
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 1 evőkanál bourbon vaníliás cukor
  • 5 evőkanál zsíros tejszín

Gránátalmás dzsemhez

  • 1 db gránátalma
  • 1 db lime reszelt héja
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál zselatin (por állagú)
  • 3 evőkanál víz

Díszítéshez

  • pár szál rozmaring
  • 3 rúd fahéj
  • 1 marék csipkebogyó vagy csipkebogyó formájúra gyúrt piros marcipán
  • porcukor

Elkészítése

A tésztához a lisztet, nádcukrot, sütőport, szódabikarbónát, sót és fűszermixet összeforgatjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott puha margarint. Elektromos habverővel addig verjük, amíg apróra nem zúzódik benne a margarin. Ekkor egyesével hozzáadjuk a tojásokat, az aromát, majd folytonos keverés mellett apránként hozzáaadjuk a tejet is. Addig keverjük amíg sűrű, sima tésztát nem kapunk. A legvégén hozzákeverjük a reszelt narancshéjat is.

Egy 20 cm-es tortaformát kibélelünk, majd 3 részletben 160 fokon tűpróbáig készre sütjük a piskótákat. Rácson hűtjük őket, majd a púpos tetejüket levágjuk.

A krémhez a margarint egy nagyon picit, épphogy félig megolvasztjuk, majd magas fokozaton világos színűre, habosra verjük. Részletekben hozzáadjuk a porcukrot, majd a vaníliaaromát, cukrot és a legvégén a tejszínt. Még 3-4 percig magas fokozaton készre verjük.

A dzsemhez a gránátalmát pulton, kezünkkel erősen áthengereljük. Nyugodtan nehezedjünk rá, a lényeg, hogy fellazítsuk a magvait. Magvait kihámozzuk, ráreszeljük a limeot, hozzáadjuk a cukrot és lefedve néha átkevergetve 5 percig főzzük. Ezalatt a zselatinporhoz hozzákanalazzuk a vizet, majd hagyjuk teljesen megdermedni. Ha letelt az 5 perc, levesszük a tűzről a gránátalmás keveréket és olvadásig kavarjuk benne a zselatint. Ezután hagyjuk kihűlni, majd dermedésig hűtőbe tesszük.

A piskótákat megkenjük a vaníliás krém felével, majd elegyengetjük rajtuk a megdermedt dzsemet és az utolsó piskótalapot átsült felével felfelé a megkent rétegre helyezzük. A maradék krémet spatulával felvisszük a torta tetejére és oldalára, tortakártyával igen vékonyra simítjuk rajta.

A díszítéshez lemetszünk pár szál kisujjnyi hosszúságú friss rozmaringot, közéjük csipkebogyót vagy marcipán bogyó halmocskákat teszünk. Két szál rozmaringot a torta felső negyedére teszünk, alá 3 rúd fahéjat és az egész tortát jól meghintjük porccukorral.

Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/karacsonyi-granatalmas-mezeskalacs-torta/