Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Torta receptek

Karamell torta

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Piskóta Első lépésként elkészítjük a piskótát. A tojásokat szétválasztjuk, majd a tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Ezután hozzáöntjük a tejet és az olajat, és jól elkeverjük. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a kakaóport, a sütőport és egy csipet sót. Ezt a száraz keveréket fokozatosan hozzáadjuk a tojássárgájás masszához, és simára […]

Elkészítési idő:
perc
Mennyiség:
adag
Beküldte: 2012.07.11.

Piskótához

Krémhez

Elkészítése

Piskóta

Első lépésként elkészítjük a piskótát. A tojásokat szétválasztjuk, majd a tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Ezután hozzáöntjük a tejet és az olajat, és jól elkeverjük. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a kakaóport, a sütőport és egy csipet sót. Ezt a száraz keveréket fokozatosan hozzáadjuk a tojássárgájás masszához, és simára dolgozzuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tésztába.

A tésztát egy zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, és közepes hőfokon (kb. 175°C-on) sütjük tűpróbáig, ami körülbelül 15-20 percet vesz igénybe. Ha a piskóta megsült, kiborítjuk a formából, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Krém

A krém elkészítéséhez először a cukrot egy lábasban karamellizáljuk, amíg aranybarna nem lesz. Ha a karamell kissé lehűlt, hozzáöntjük a vizet és a 2 dl tejet, és alaposan elkeverjük, ügyelve arra, hogy csomómentes legyen. Ezután 10 dkg lisztet összekeverünk 3 dl tejjel, és ezt a keveréket hozzáadjuk a karamellhez. A masszát folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Amíg hűl, a vajat a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a kihűlt karamellt fokozatosan hozzáadjuk a vajhoz, és habverővel simára dolgozzuk. Ha szükséges, a krémet 15-20 percre a hűtőbe tesszük, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.

Összeállítás

A kihűlt piskótát bevonjuk a karamellkrémmel, majd a torta díszítése következik. Ezen a ponton a kreativitásnak nincs határa: csokoládé reszelékkel, olvasztott csokoládéval vagy égetett cukorral is dekorálhatjuk a tortát.

Sztori

Ha valaki egyszerűbb megoldást keres, használhat kész kakaós piskótalapot is, de az otthon sütött változat biztosan finomabb lesz. A karamellkrém készítése során fontos, hogy ne adjunk hideg vizet vagy tejet a forró karamellhez, mert a gőz könnyen égethet. Az első alkalommal könnyen keveredett el az égetett cukor a folyadékkal, de másodjára már több türelemre és folyamatos kavargatásra volt szükségem.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is