Elkészítése
A karamellöntethez a cukrot folyamatosan kavargatva karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, és alaposan elkeverjük. Ezután beleöntjük a tejszínt. Ezen a ponton a cukor kicsit összecsomósodik, de folyamatos keverés mellett szépen felolvad, és az öntet besűrűsödik.
A kekszes alaphoz a kekszet ledaráljuk, majd az olvasztott vajjal összegyúrjuk. Egy kisebb, kapcsos tortaformát kivajazunk, és a masszát belenyomkodjuk úgy, hogy kb. két centis peremet is formázunk. Az előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütjük.
Amíg sül, elkészítjük az almás és a krémsajtos tölteléket. Az almákat meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, majd a vajon puhára pároljuk a cukorral, és fahéjjal ízesítjük. A mascarponét habosra keverjük a tojással és a többi hozzávalóval.
Következik az összeállítás. A kicsit kihűlt kekszes alapra bőségesen karamellt öntünk, megszórjuk a durvára vágott dió háromnegyedével, erre ráöntjük a párolt almát, majd a mascarponés krémet. Az egészet 175 fokon 30 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Ezután hűtőbe tesszük, ahol 4 órát pihen, de akár egy éjszakát is hagyhatjuk állni.
A tejszínt habbá verjük, és a tortára kenjük. A tetejét karamellöntettel díszítjük, és meghintjük a maradék dióval.
A tortát szépen szeleteljük. Tömény finomság, de igazán csak annyira édes, amennyit a karamell és a tejszín hozzáad.
