Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Karamelles almás sajttorta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A karamell öntethez

  • 40 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 2,5 dl tejszín

A kekszes alaphoz

  • 25 dkg háztartási keksz
  • 12 dkg olvasztott vaj

Az almás réteghez

  • 3 db zöldalma
  • 2 dkg vaj
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 kiskanál őrölt fahéj

A krémsajtos töltelékhez

  • 250 g mascarpone
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 kávéskanál vanília aroma

Tetejére

  • 2 dl habtejszín

Kell hozzá még

  • 1 bögre dióbél

Elkészítése

A karamellöntethez a cukrot folyamatosan kavargatva karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, és alaposan elkeverjük. Ezután beleöntjük a tejszínt. Ezen a ponton a cukor kicsit összecsomósodik, de folyamatos keverés mellett szépen felolvad, és az öntet besűrűsödik.

A kekszes alaphoz a kekszet ledaráljuk, majd az olvasztott vajjal összegyúrjuk. Egy kisebb, kapcsos tortaformát kivajazunk, és a masszát belenyomkodjuk úgy, hogy kb. két centis peremet is formázunk. Az előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütjük.

Amíg sül, elkészítjük az almás és a krémsajtos tölteléket. Az almákat meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, majd a vajon puhára pároljuk a cukorral, és fahéjjal ízesítjük. A mascarponét habosra keverjük a tojással és a többi hozzávalóval.

Következik az összeállítás. A kicsit kihűlt kekszes alapra bőségesen karamellt öntünk, megszórjuk a durvára vágott dió háromnegyedével, erre ráöntjük a párolt almát, majd a mascarponés krémet. Az egészet 175 fokon 30 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Ezután hűtőbe tesszük, ahol 4 órát pihen, de akár egy éjszakát is hagyhatjuk állni.

A tejszínt habbá verjük, és a tortára kenjük. A tetejét karamellöntettel díszítjük, és meghintjük a maradék dióval.

A tortát szépen szeleteljük. Tömény finomság, de igazán csak annyira édes, amennyit a karamell és a tejszín hozzáad.

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/karamelles-almas-sajttorta/