Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Karamellizált sárgarépás torta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 6 tojás
  • liszt (a tojások súlyával megegyező mennyiségű )
  • 10 dkg darált dió
  • 12 evőkanál víz
  • 1 csipet só

Krém

  • 5 dkg cukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl habtejszín
  • 50 dkg krémtúró
  • 1 narancs héja
  • 10 dkg sárgarépa (hámozva és reszelve)
  • 5 dkg cukor
  • 0,5 dl narancslé
  • 2 evőkanál citromlé

Elkészítése

Piskóta:

Azzal kezdjük, hogy a tojásokat egy edénybe vagy a robotgép üstjébe feltörjük és lemérjük a súlyukat. Nekünk ez 240 g lett. Tehát akkor kimérünk ugyanennyi cukrot is és lisztet. Mi a lisztből 100 grammnyit darált dióval helyettesítettünk. Ha nem szeretjük a dió ízét, akkor ezt a lépést hagyjuk ki és használjunk csak lisztet.Az egész tojásokat a sóval kezdjük el kihabosítani. Amikor kezd felverődni a tojáshab, akkor 2-3 részletben adjuk hozzá a cukrot és addig keverjük, amíg elolvad valamint a tojás torfogata meg nem háromszorozódik.Ekkor adjuk hozzá a vizet is és alaposan keverjük el benne. Ezután szórjuk bele a lisztet és a diót, ha használunk, majd óvatosan keverjük el, hogy a habot ne törjük össze.A sütőt melegítsük elő 165 fokra. A tésztamasszát öntsük bele az előkészített sütőformába, majd süssük kb 60 percen át, vagy amíg át nem megy a tűpróbán.Amikor megsült a tészta, akkor vegyük ki a sütőből és rácsra téve hűtsük ki.

Krém:

A cukrot egy vastagabb aljú edényben karamellizáljuk, majd adjuk hozzá a répát és jól keverjük össze. Ezután öntsük fel a narancs és citromlével, majd pároljuk meg. Mielőtt a krémbe kevernénk, hűtsük ki.A tejsznt majdnem keményre verjük fel. Ekkor adjuk hozzá a mascarponét, túrót, narancs héját és a párolt répát, majd keverjük stabil krémmé az egészet. Kóstoljuk meg és ha szükségét érezzük, akkor keverjünk bele kb 10 dkg porcukrot még.

Összeállítás:

A megsült lapot vágjuk 3 részre. A krémet osszuk szintén 3 részre. Tegyük az egyik lapot egy tortatálcára, lapos tányérra vagy sima tálcára és egyenletesen kenjük rá a krém 1/3-át, majd tegyük rá a következő lapot. Újabb adag krém következik és az utolsó lap. A maradék krémmel buroljuk körbe és vonjuk be a tetejét is.Ízlés szerint díszíthetjük krémrózsákkal, reszelt répával és marcipán figurákkal. Jót tesz neki, ha tálalás előtt néhány órát állni hagyjuk.

Tortaforma mérete: 24 cm

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/karamellizalt-sargarepas-torta/