Hozzávalók:
Tészta:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 1 tojás sárgája
- 1-2 kanál víz (ha szükséges)
Krém:
- 25 dkg mascarpone krémsajt
- 1,5 dl habtejszín
- 2 evőkanál porcukor
- 25 dkg gyümölcs
A díszítéshez:
- +20 dkg gyümölcs
- szeletelt mandula (elhagyható)
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból linzer alaptésztát gyúrok, fél órát hűtőben pihentetem. 24 cm átmérőjű formába nyújtom, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig lesúlyozva (szárazbab, sütőpapírral elválasztva), majd további 5 percig súly nélkül sütöm.
Amíg a tészta kihűl elkészítem a krémet. A jéghidegre hűtött habtejszínt a cukorral habosra verem, hozzáforgatom a fellazított krémsajthoz és belekeverem az aprított gyümölcsöt.
A krémet a tésztára halmozom, majd díszítem még több gyümölccsel és pirított, szeletelt mandulával.
[box style=”info”]A klasszikus torta friss eperrel készül, de kipróbálható más idény gyümölccsel is (málna, sárgabarack, őszibarack, áfonya, stb).[/box]