Elkészítése
A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját. A tojásfehérjét nem túl erős habbá verjük, és fokozatosan a margarinos keverékhez adjuk, majd lazán elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót, és kivajazott tortaformába öntjük. 165-175°C-ra előmelegített sütőben 45-55 percig sütjük. Ha vékony a piskóta, készíthetünk két lapot is. Miután megsült, a tetejét cukorral meghintjük, majd megfordítjuk és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tej 2/3 részét (3,6 dl) 5,4 dkg margarinnal és a vaníliával felforraljuk. A tej 1/3 részét (1,9 dl) és a cukrot összekeverjük a tojássárgájával, majd ezt a margarinos vaníliás tejhez adjuk. Folyamatos keverés mellett a tűzhelyen forrásig melegítjük. Ha összecsomósodik, kézi mixerrel simára keverjük. Hűlés után a krémet 27,1 dkg felhabosított margarinhoz adjuk, így egy lágy krémet kapunk.
A díszítéshez a tojásfehérjét vízgőz felett melegítjük, majd cukorral habbá verjük. Tetszés szerint formázzuk, majd 210-215°C-ra előmelegített sütőben 3-5 percig sütjük.
A torta összeállításához, ha egy piskótalapot készítettünk, azt vágjuk félbe. Ha két lapot sütöttünk, azokat használjuk külön. A tortalapokat cukorszörppel meglocsoljuk és forró baracklekvárral megkenjük. Visszahelyezzük a tortaformát a tortalapra, a krémet rákenjük, majd a másik tortalapot is ráhelyezzük. A tortát 3 órára hűtőbe tesszük. A formából kivéve a torta oldalát és tetejét lekent krémmel vonjuk be, majd felvert tejszínnel körbekenjük és szeletelt, pörkölt mandulával panírozzuk. A tetejére a kisült habot helyezzük, és reszelt csokoládéval díszítjük.
Sztori: Anyukám születésnapjára készítettem ezt a tortát, de igyekeztem úgy, hogy észre se vegye. Több nap alatt, három részletben sikerült összeállítanom.
Tortaforma mérete: 26 cm
