Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Madártej torta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

EgyEgy darab piskótához (amiből én kettőt csináltam)

  • 13,5 dkg margarin
  • 4 dk porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 4 db tojásfehérje
  • 9,4 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 2,7 g sütőpor
  • 2,7 dkg keményítő
  • 2,7 dkg tejpor

Krémhez

  • 0,55 l tej
  • 11 db tojássárgája
  • 11 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor ( vagy vanília rúd)
  • 32,5 dkg margarin

Díszítéshez

  • 12 db tojásfehérje ( szerintem feleannyi is elég nekem rengeteg megmaradt)
  • 50 dkg cukor ( ha kevesebb fehérjét használunk csökkentsük a cukor mennyiségét is)
  • kb 2 dl habtejszín
  • pörkölt szeletelt mandula
  • fél tábla étcsokoládé

A piskóta töltési felületének meglocsolásához

  • 2x5 dkg baracklekvár
  • 1 kevés cukorszirup
Madártej torta kép

Elkészítése

A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját. A tojásfehérjét nem túl erős habbá verjük, és fokozatosan a margarinos keverékhez adjuk, majd lazán elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót, és kivajazott tortaformába öntjük. 165-175°C-ra előmelegített sütőben 45-55 percig sütjük. Ha vékony a piskóta, készíthetünk két lapot is. Miután megsült, a tetejét cukorral meghintjük, majd megfordítjuk és hagyjuk kihűlni.

A krémhez a tej 2/3 részét (3,6 dl) 5,4 dkg margarinnal és a vaníliával felforraljuk. A tej 1/3 részét (1,9 dl) és a cukrot összekeverjük a tojássárgájával, majd ezt a margarinos vaníliás tejhez adjuk. Folyamatos keverés mellett a tűzhelyen forrásig melegítjük. Ha összecsomósodik, kézi mixerrel simára keverjük. Hűlés után a krémet 27,1 dkg felhabosított margarinhoz adjuk, így egy lágy krémet kapunk.

A díszítéshez a tojásfehérjét vízgőz felett melegítjük, majd cukorral habbá verjük. Tetszés szerint formázzuk, majd 210-215°C-ra előmelegített sütőben 3-5 percig sütjük.

A torta összeállításához, ha egy piskótalapot készítettünk, azt vágjuk félbe. Ha két lapot sütöttünk, azokat használjuk külön. A tortalapokat cukorszörppel meglocsoljuk és forró baracklekvárral megkenjük. Visszahelyezzük a tortaformát a tortalapra, a krémet rákenjük, majd a másik tortalapot is ráhelyezzük. A tortát 3 órára hűtőbe tesszük. A formából kivéve a torta oldalát és tetejét lekent krémmel vonjuk be, majd felvert tejszínnel körbekenjük és szeletelt, pörkölt mandulával panírozzuk. A tetejére a kisült habot helyezzük, és reszelt csokoládéval díszítjük.

Sztori: Anyukám születésnapjára készítettem ezt a tortát, de igyekeztem úgy, hogy észre se vegye. Több nap alatt, három részletben sikerült összeállítanom.

Tortaforma mérete: 26 cm

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/madartej-torta-2/