Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Mascarponés-erdeigyümölcsös torta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához:

  • 6 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 15 dkg rétesliszt
  • késhegynyi szódabikarbóna

Gyümölcspüréhez:

  • 375 g erdeigyümölcs (fagyasztott)
  • 150 g porcukor
  • 2 teáskanál zselatinpor

Krémhez:

  • 500 g mascarpone
  • 900 g natúr joghurt
  • 300 g porcukor
  • 4 csomag zselatin fix
  • 3 teáskanál vaníliaaroma
  • 375 g erdeigyümölcs (majdnem teljesen kiolvadt)

Gyümölcszseléhez:

  • 250 g erdeigyümölcs
  • 50 g porcukor
  • 3 teáskanál zselatinpor

Díszítéshez:

  • 3 dl habtejszín

Elkészítése

Tészta:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük alsó-felső sütéssel. A formát (28 cm) kivajazzuk és lisztezzük.

Az egész tojásokat a cukorral kb 10 perc alatt, a legmagasabb fokozaton felverjük robotgéppel. Közben a lisztbe belekeverjük a szódabikarbónát, majd a tojáshoz forgatjuk óvatosan.

A masszát belesimítjuk a formába, majd 30 perc alatt megsütjük. Tűpróbát végezzünk, majd résnyire nyitott sütőajtónál hűtsük ki.

Gyümölcspüré:

A fagyos gyümölcsöt a cukorral és egy kortynyi vízzel forraljunk fel, majd vegyük takarékra a lángot, keverjük hozzá a zselatint és addig kevergessük, amíg az teljesen fel nem oldódik. Ezután hűtsük ki.

Közben a kihűlt lapot vágjuk ketté. Az alját tegyük vissza a formába (fontos, hogy magas pereme legyen!), majd kanalazzuk rá a még folyékony, de langyos gyümölcsös pürét. Ezután tegyük rá a másik lapot és jó alaposan nyomkodjuk össze, majd tegyük be a hűtőbe.

Krém:

A mascarponét, a joghurtot, a porcukrot, a vaníliát és zselatint tegyük egy tálba és robotgéppel jól dolgozzuk össze. Tegyük bele a gyümölcsöt és keverjük el, de figyeljünk rá, hogy kissé még márványos maradjon.

A krémet kanalazzuk a piskóta tetejére, egyengessük el, majd tegyük hűtőbe kb 3 órára.

Zselé:

A gyümölcsöt és a cukrot melegítsük össze, majd oldjuk fel benne a zselatint (fontos, hogy nem szabad forralni!), majd tegyük félre hűlni.

Közben vegyünk el egy kisebb tortakarikát vagy alufóliából hajtogassunk keretet, majd tegyük úgy a joghurtos krémre, hogy a peremén kb 1-1,5 cm-es hely maradjon. Körben kanalazzuk bele a kihűlőben lévő gyümölcsös zselatint és egy éjszakára tegyük hűtőbe.

Díszítés:

Másnap a tejszínt verjük fel kemény habbá. A krém felével vonjuk be a torta oldalát, a másik felét töltsük habzsákba és ízlés szerint díszítsük vele a tortát. A habrózsákra szórhatunk színes dekorcukorkákat, de el is maradhat.

A zselés rétegek és a krém miatt érdemes forró vízbe mártott késsel szeletelni.

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/mascarpones-erdeigyumolcsos-torta/