Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Mézes-ágyas pálinkatorta grillázskrémmel recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 6 db tojás
  • 3 dl cukor
  • 3 dl liszt
  • 1 dl darált dió
  • 7 evőkanál olaj
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál mézes, ágyas barackpálinka
  • 0,5 teáskanál szódabikarbóna (vagy 1 csomag sütőpor)

A krémhez

  • 1,5 dl tej
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg darált grillázs
  • 4-5 evőkanál mézes, ágyas barackpálinka (ha gyermek is eszik belőle, akkor aroma)
  • 20 dkg margarin
  • 2 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló

A házi grillázshoz

  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg darált dió
  • olaj

A díszítőmasszához

  • 4 dkg margarin
  • 4 dkg liszt
  • 4 dkg cukor
  • 4 dkg kakaópor
  • 2 db tojásfehérje

Elkészítése

Grillázs elkészítése

A diót és a cukrot egy lábasban melegítjük, folyamatosan kevergetve karamellizáljuk, amíg szép barna színt kap. Olajjal vékonyan kikent fémtálra vagy lapra borítjuk, elterítjük, majd hagyjuk kihűlni. Szilárdulás után kisebb darabokra tördeljük, és darálógépben finomra őröljük.

Díszítőmassza

A hozzávalókat robotgéppel simára keverjük. Két nylonzacskót egymásba húzunk, belekanalazzuk a kakaós masszát, a sarkán apró lyukat vágunk, majd a sütőpapírral bélelt tepsibe tetszőleges mintákat rajzolunk. A tepsit 20 percre fagyasztóba tesszük, hogy a minta megdermedjen.

Piskóta

A tojásfehérjét a cukorral és a sóval kemény habbá verjük, majd lassan belecsorgatjuk a tojássárgákat, az olajat és a pálinkát. Ezután hozzáforgatjuk a lisztet, amelyet előzőleg elkevertünk a darált dióval és a szódabikarbónával vagy sütőporral. A fagyasztóból kivett tepsiben, a díszítőmintára öntjük a masszát, és 180 °C-on kb. 20 percig sütjük. A kész piskótát tálra borítjuk, a sütőpapírt nedves ecsettel megkenjük, majd óvatosan lehúzzuk róla. Kihűlés után keresztben kettévágjuk.

Grillázskrém

A tejet a cukorral felmelegítjük, majd belekeverjük a darált grillázst, és hagyjuk kihűlni. A margarint habosra keverjük, hozzáadjuk a grillázsos alapot. A tejszínt a habfixálóval és a pálinkával kemény habbá verjük, majd a grillázskrémhez forgatjuk.

Összeállítás

Az egyik piskótalapot megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a másik lapot, és a tetejét is bevonjuk a maradék krémmel. Hűtőben egy éjszakát pihentetjük, hogy az ízek szépen összeérjenek.

Tipp

A tortát díszíthetjük egész diószemekkel vagy csokoládéforgáccsal is. Ha szeretnénk kevésbé alkoholos változatot készíteni, a pálinkát nyugodtan helyettesíthetjük aromával.

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/mezes-agyas-palinkatorta-grillazskremmel/