Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Mézes-fahéjas almatorta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 250 g liszt
  • 150 g vaj (vagy margarin)
  • 36 g cukor
  • 2 evőkanál hideg víz
  • 1 csipet só

A töltelékhez

  • 750 g hámozott alma
  • 1 db citrom
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 3 evőkanál sárgabaracklekvár

Elkészítése

Tészta

A lisztet a vajjal, a cukorral, a sóval és a hideg vízzel összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük pihenni.

Töltelék

Az almát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. Egy lábasban a mézzel párolni kezdjük, hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját, valamint a fahéjat. Ha kihűlt, belekeverjük az étkezési keményítőt.

Összeállítás és sütés

A tortaformát (24 cm) sütőpapírral kibéleljük. A tészta kétharmadát kinyújtjuk, és úgy helyezzük a formába, hogy a perem tetejéig érjen. Beleöntjük a kihűlt almás tölteléket, majd befedjük a maradék kinyújtott tésztával. A tetejét megszurkáljuk vagy kis nyílást hagyunk rajta, hogy a gőz távozhasson.

Előmelegített sütőben, 180 fokon addig sütjük, míg a teteje szép pirosra sül. A még forró tortát baracklekvárral megkenjük, majd a formában hagyjuk teljesen kihűlni, csak ezután vesszük le a kapcsos részt.

Tipp

A tölteléket feldobhatjuk egy marék durvára vágott dióval vagy mazsolával is. Ha intenzívebb ízt szeretnénk, a méz mellé adhatunk egy kevés gyömbért vagy szegfűszeget.

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/mezes-fahejas-almatorta/