Tészta
A lisztet a vajjal, a cukorral, a sóval és a hideg vízzel összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük pihenni.
Töltelék
Az almát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. Egy lábasban a mézzel párolni kezdjük, hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját, valamint a fahéjat. Ha kihűlt, belekeverjük az étkezési keményítőt.
Összeállítás és sütés
A tortaformát (24 cm) sütőpapírral kibéleljük. A tészta kétharmadát kinyújtjuk, és úgy helyezzük a formába, hogy a perem tetejéig érjen. Beleöntjük a kihűlt almás tölteléket, majd befedjük a maradék kinyújtott tésztával. A tetejét megszurkáljuk vagy kis nyílást hagyunk rajta, hogy a gőz távozhasson.
Előmelegített sütőben, 180 fokon addig sütjük, míg a teteje szép pirosra sül. A még forró tortát baracklekvárral megkenjük, majd a formában hagyjuk teljesen kihűlni, csak ezután vesszük le a kapcsos részt.
Tipp
A tölteléket feldobhatjuk egy marék durvára vágott dióval vagy mazsolával is. Ha intenzívebb ízt szeretnénk, a méz mellé adhatunk egy kevés gyömbért vagy szegfűszeget.