Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Olcsó dobos recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 0,5 kg liszt
  • 10 dkg vaj ( vagy margarin)
  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 db tojás
  • 1 dl tej
  • 1 csomag sütőpor

Krém

  • 0,5 liter tej
  • 30 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg vaj ( vagy margarin )
  • 2 evőkanál kakaópor

Tetejére

  • 15 dkg cukor (karamellizálva)
  • 1 kávéskanál margarin ( ettől nem lesz kemény, csak ropogós)

Elkészítése

A tészta hozzávalóit egy nagy tálban összedolgozzuk, ha szükséges, egy kis tejjel lágyítjuk a tésztát. Az elkészült tésztát öt egyenlő részre osztjuk, mindegyiket tepsi méretűre nyújtjuk, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. A sütési idő kb. 10-12 perc. Amikor elkészültek, hagyjuk kihűlni a lapokat.

A krém elkészítéséhez a lisztet kevés tejjel simára keverjük. Egy nagyobb lábasban a cukrot karamellizáljuk, majd óvatosan felöntjük a tejjel, és hozzáadjuk a lisztes keveréket. Folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük. A krémhez hozzáadjuk a kakaóport, és jól elkeverjük. Ha gazdagabb krémet szeretnénk, adjunk hozzá vajat, és keverjük, amíg teljesen elolvad. A krémet hagyjuk kihűlni.

A kihűlt krémet az első tésztalapra kenjük, majd a következő lapot ráhelyezzük, és ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg minden tésztalap és krém el nem fogy. Az utolsó réteg egy tésztalap legyen.

A máz elkészítéséhez a cukrot egy lábasban karamellizáljuk. Ügyeljünk arra, hogy a cukor ne égjen meg, mert keserű lesz. A még meleg karamellt gyorsan és egyenletesen öntsük a torta tetejére. A cukor gyorsan megdermed, ezért gyorsan kell dolgozni.

A tortát hagyjuk teljesen kihűlni, hogy a krém és a karamell megszilárduljon. A szeletelés előtt melegítsük meg a kést, hogy könnyebben vágjuk át a kemény cukorréteget.

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/olcso-dobos/