Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Torta receptek

Orosz(i) krémtorta

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: egy 22 cm-s tortakarikához Piskótalap: 7 tojás 140 g cukor 170 g liszt csipet só Angol krém: 3 tojás sárgája 80 g cukor 300 ml tej 1 vanília rúd kikapart magja 5 csapott tk zselatin 350 ml felvert tejszín 100 g rumba áztatott mazsola 100 g kandírozott gyümölcs Díszítéshez: 300 ml tejszínhab 100 g […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
18 adag
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
anikò varga
Beküldte: 2014.05.03.

Elkészítése

Hozzávalók:
egy 22 cm-s tortakarikához
Piskótalap:

  • 7 tojás
  • 140 g cukor
  • 170 g liszt
  • csipet só

Angol krém:

  • 3 tojás sárgája
  • 80 g cukor
  • 300 ml tej
  • 1 vanília rúd kikapart magja
  • 5 csapott tk zselatin
  • 350 ml felvert tejszín
  • 100 g rumba áztatott mazsola
  • 100 g kandírozott gyümölcs

Díszítéshez:

  • 300 ml tejszínhab
  • 100 g pirított mandulaforgács


Elkészítése:

Eredetileg Oroszi krémtorta a neve, ami kitalálójáról lett elnevezve. A két világháború között Budapesten élt
és működtetett híres cukrászdát, Oroszi mester, aki lehetséges, hogy Magyarországon elsőként töltötte a piskótalapokat főzött krémmel. A tortának semmi köze sincs az Orosz néphez!

Ízig – vérig Magyar találmány. Nagyon könnyed és ízletes torta, ami a tejszínhab rajongóknak elkészítése, szinte kötelező jellegű.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tortakarika alját és oldalát sütőpapírral béleljük. A mazsolát rumba áztatjuk. A
mandulaforgácsot sütőben aranybarnára pirítjuk.

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukor 2/3 részével és csipet sóval habbá verjük. A lisztet átszitáljuk. Egy másik tálban a sárgákat a cukor 1/3-val kihabosítjuk. A sárgákat és a habot óvatosan összekeverjük, majd folytonos keverés mellett hozzáadagoljuk a lisztet is.

A masszát a formába simítjuk, úgy hogy habkártyával felhúzzuk a tészta szélét a karima oldalához, teret engedve a sütemény közepének az emelkedéséhez. Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Akkor jó amikor az ujjunk nyoma enyhe benyomásra visszaugrik. A kész piskótát lisztezett alapra borítjuk és saját gőzében hagyjuk kihűlni. Kiborítva 3 részre vágjuk.

A krémhez a tojások sárgáját, a vanília kikapart belsejét, a cukrot, tejet és a zselatint vízgőz felett folytonos kevergetés közben melegítjük, majd besűrítjük. Habos és kissé sűrű állagot kapjunk. Vízgőzről levéve hozzákeverjük a lecsepegtetett rumos mazsolát és a kandírozott gyümölcsök egy részét. Langyosra lehűtjük és a felvert tejszínt beleforgatjuk, majd megtöltjük a tortát.

Kívülről is teljesen bevonjuk a krémmel, aminek állaga laza, de nem folyós! Hűtőbe téve dermesztjük.
Felvert tejszínhabbal és kevés félretett kandírozott gyümölccsel díszítjük. Oldalát pirított mandulaforgáccsal “panírozzuk”

Bátran álljatok neki! Hosszabb volt leírni, mint elkészíteni! Kellemes sütögetést!

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Születésnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Kicsit drágább Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
anikò varga
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is