Elkészítése
Piskóta:
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral és a csipet sóval. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan beleforgatjuk a masszába, hogy ne törjön össze. Egy 24-26 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, és előmelegített sütőben, 180 °C-on tűpróbáig sütjük (kb. 30-35 perc).
A kihűlt piskótát óvatosan három lapba vágjuk.
Krém:
A mazsolát rumba áztatjuk, a zselatint a vízben feloldjuk, és hagyjuk megduzzadni.
A tojássárgákat alaposan kikeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tejjel. Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd. A még meleg krémhez adjuk a feloldott zselatint és a rumba áztatott mazsolát, majd alaposan összekeverjük.
A habtejszínt kemény habbá verjük, és a langyos krémhez óvatosan hozzáforgatjuk. 4-5 evőkanálnyit külön félreteszünk a torta bevonásához. A krémet hűtőbe tesszük, de rendszeresen keverjük át, hogy ne dermedjen meg teljesen.
Összeállítás:
A legalsó piskótalapot egy tortatálra helyezzük, megkenjük a krém egyharmadával, és megszórjuk a felaprított barackbefőtt felével. Rátesszük a következő lapot, megkenjük a krém második harmadával, és a maradék barackkal megszórjuk. A harmadik piskótalappal befedjük a tortát.
A félretett krémmel vékonyan bevonjuk a torta tetejét és oldalát. A tortát hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára, hogy a krém jól megdermedjen.
Máz és díszítés:
A habtejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és tetszés szerint díszítjük a torta tetejét és oldalát.
