Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Piskóta tortalap recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 12 dkg finomliszt
  • 6 tojás
  • 4 evőkanál víz
  • 18 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 8 dkg étkezési keményítő
  • 2 kiskanál sütőpor
  • csipet só

Elkészítése

A tortaforma alját (24 cm átmérőjű) sütőpapírral kibéleljük és a sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét a vízzel és a csipet sóval kemény habbá felverjük, közben a cukornak a felét apránként hozzáadjuk.

A tojások sárgáját a maradék cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük.

A lisztbe belekeverjük az étkezési keményítőt és a sütőport. A cukros tojássárgájához apránként, felváltva, levegősen belekeverjük a kemény habot és az átszitált lisztkeveréket.

A masszát beleöntjük a tortaformába, elsimítjuk, majd a szélét kissé magasabbra felhúzzuk (a széle magasabb legyen, mint a közepe).

Sütőpapírt teszünk rá, hogy ne égjen meg a teteje, majd az előmelegített sütőben 180 fokon kb 40 percig sütjük (arra figyeljünk oda, hogy az első 20 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a tészta össze fog esni).

Ha megsült (tűpróba), akkor elzárjuk a tűzhelyet, de még nem vesszük ki, hanem benne hagyjuk és 15 percig résnyire nyitott sütőajtónál hagyjuk hűlni, pihenni. Utána kivesszük és egy éles késsel körbehaladva leválasztjuk a forma szélétől a tésztát.

Fátyolnyi lisztet szórunk a tészta tetejére és sütőpapírral fedett egyenes felületre borítjuk a tortalapot. Ezután leszedjük róla a tortaformát és óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt. Konyharuhával letakarjuk és így hagyjuk teljesen kihűlni. Utána tetszés szerint a tortalapot félbe illetve három egyforma részre vágjuk.

Kakaós piskóta: ugyanígy készítjük el csak a 12 dkg liszt helyet 10 dkg lisztet használunk és 2 ek (cukrozatlan) kakaóport keverünk hozzá.

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/piskota-tortalap/