A répát nagylyukú reszelőn lereszeljük, kis cukrot adunk hozzá és állni hagyjuk. Ha sok levet eresztene, kicsit kinyomkodjuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a tojássárgákat összekeverjük a tejjel, olajjal és citromhéjjal.
Ezt apránként az összekevert száraz hozzávalókhoz (liszt, cukor, só, sütőpor) adjuk. Ehhez hozzákeverjük a répát és a diót, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét.
A masszát 180 °C-ra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt formában (kb. 27 cm-es) 20 percig sütjük, majd 165 °C-on további 10-15 percig (tűpróba szükséges!).
A mázhoz hidegen összekeverjük a hozzávalókat, hogy jó sűrű legyen a massza. Ha a sütemény kihűlt, hosszú szárú háromszögekre vágjuk, és meglocsoljuk a mázzal. Amikor a máz enyhén megdermedt, késsel vonalkákat húzunk rá, hogy “répás” legyen.
A gumicukrot (lapos, hengerbe csavartat használtam) felvágjuk úgy, hogy rövid levélkéi legyenek egyik oldalon, a másik oldala pedig hosszabban egyben maradjon, ezt a részét beletűzzük a sütibe.