Elkészítése
Piskóta elkészítése
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a cukor felével habosra keverjük, a fehérjét kemény habbá verjük, majd amikor már tartja a formáját, hozzáadjuk a cukor másik felét és tovább verjük. Óvatosan beleforgatjuk a sárgáját, végül az átszitált lisztet is hozzákeverjük. A 18–20 cm-es tortaformát kivajazzuk, kilisztezzük, majd belesimítjuk a masszát. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20–25 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. A piskótát a formában hagyjuk kihűlni, majd három lapra vágjuk.
Krém elkészítése
A lisztet és a tojássárgáját kevés tejjel simára keverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd a lisztes keverékkel besűrítjük. A tűzről levéve belekeverjük a feldarabolt fehér csokoládét, és addig keverjük, amíg elolvad. A főzött krémet teljesen kihűtjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a kihűlt főzött krémet hozzáadjuk és simára dolgozzuk.
Összeállítás
A három lap közül kettőt megkenünk a krémmel, majd megszórjuk ribizlivel és szederrel. Egymásra helyezzük a lapokat, és a tortát a maradék krémmel kívülről is bevonjuk. A tetejét néhány szem gyümölccsel díszítjük, az oldalára szeletelt mandulát simítunk.
Tipp
A tortát érdemes egy éjszakára hűtőbe tenni, így a krém szépen megdermed és könnyebben szeletelhető lesz. Tálalás előtt extra gyümölccsel vagy reszelt fehér csokoládéval még mutatósabbá tehetjük.
