Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Saint-Honoré torta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Az égetett tésztához

  • 2,5 dl víz
  • 10 dkg margarin
  • só
  • 25 dkg liszt
  • 6 db tojás
  • 0,5 kávéskanál sütőpor

A krémhez

  • 1,5 tasak zselatin (15 g)
  • 1 db vaníliarúd
  • 4 dl tej (3+1 dl )
  • 70 g cukor (50+20g)
  • 6 db tojás
  • 1 tasak vaníliaízű pudingpor

A díszítéshez

  • 1 kávéskanál citromlé
  • 20 dkg cukor
  • 2,5 dl habtejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag habfixáló

Elkészítése

A vizet a sóval és a margarinnal felforraljuk. Amikor forr, egyben hozzáadjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg a tészta összeáll, és elválik az edény falától. Ez az égetett tészta. Lehúzzuk a tűzről, majd egy tojást hozzákeverünk, és kicsit hagyjuk hűlni. Ezután egyenként hozzáadjuk a többi tojást és a sütőport.

A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Kibélelünk sütőpapírral egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát és egy tepsit. A tésztát habzsákba töltjük, és a tortaforma aljára fél cm távolságra koncentrikus köröket nyomunk. A maradék masszából mogyorónyi halmokat nyomunk a tepsire. Mindkettőt aranysárgára sütjük, majd a sütő kikapcsolása után résnyire nyitott ajtónál 5 percig pihentetjük. A tésztát és a fánkokat rácsra tesszük hűlni, a fánkok oldalát kicsit megnyitjuk, hogy a gőz távozhasson.

A krémhez a zselatint 1 dl hideg vízben felpuhítjuk. A vaníliarudat kikaparjuk, majd 3 dl tejjel és 5 dkg cukorral felforraljuk. A tojássárgákat simára keverjük a pudingporral és a maradék 1 dl tejjel, majd hozzáöntjük a vaníliás tejet, és gőz fölött besűrítjük. Ekkor hozzákeverjük a zselatint, majd hűlni hagyjuk.

A tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a maradék 20 dkg cukrot, és kemény habot verünk belőle, amit hozzákeverünk a krémhez. A tortaformát újrabéleljük, belefektetjük a tésztalapot, és ráöntjük a krémet. Hűtőbe tesszük 12 órára.

A díszítéshez a cukrot 2 evőkanál vízzel és citromlével aranysárgára pirítjuk, majd belemártjuk a fánkok tetejét, és rácson hagyjuk kihűlni. A torta oldalát fánktörmelékkel borítjuk. A tejszínt felverjük a vaníliás cukorral és a habfixálóval, majd csillagcsőrös habzsákból rózsákat nyomunk a tortára, a szeletek helyére egy-egy fánkot teszünk.

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/saint-honore-torta/