Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Szabolcsi almás máktorta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 6 db tojásfehérje
  • 300 g kristálycukor
  • 200 g darált mák
  • 60 g édes morzsa (vagy darált keksz )
  • 100 g alma (hámozva, reszelve )
  • 0,5 citrom reszelt héja

Krém

  • 6 dl tej
  • 130 g cukor
  • 70 g étkezési keményítő (liszt is jó)
  • 6 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2,5 dl tejszínhab

Almatöltelék

  • 0,5 kg alma (hámozott, reszelt )
  • 50 g vaj (vagy olaj)
  • 50 g cukor
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 0,5 db citrom

Elkészítése

Tészta elkészítése

A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. A mákot, morzsát, citromhéjat és reszelt almát összekeverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a tojásfehérjéhez, hogy ne törjön össze. Az így elkészült masszát olajozott, lisztezett tortaformában hat részre osztjuk, és 200 fokos sütőben 12-14 perc alatt megsütjük a lapokat. A sütés után melegen alávágunk, hogy könnyebb legyen eltávolítani őket. Ezeket a lapokat akár 1-2 nappal előre is kisüthetjük.

Krém elkészítése

Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A maradék tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a keményítős-tojássárgás keveréket, és besűrítjük. A kapott krém szilárdabb lesz, mint a hagyományos krémek. Amikor kihűlt, óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínt, hogy könnyű és krémes állagú legyen.

Almatöltelék elkészítése

Az almát meghámozzuk és lereszeljük. Egy serpenyőben vajon vagy olajon megpároljuk a cukorral, fél citrom levével és fahéjjal. Amikor az alma megpuhult, lehűtjük.

Betöltés

A torta összeállításához felváltva rétegezzük a krémet és az almatölteléket a hat tortalap közé. Az alma rétegezését könnyíti, ha az almával töltött két-két lapot előre összetöltjük. Az alsó lapot megkenjük krémmel, majd ráhelyezzük az almás töltelékkel ellátott második-harmadik lapot. Erre jön egy újabb krémréteg, majd a negyedik-ötödik lap következik, amit ismét krémmel borítunk. A tetejére helyezzük a hatodik lapot, és hagyjuk a tortát kissé megdermedni. Végül a maradék krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát.

Díszítés

A torta közepét mákkal megszórjuk egy kiszúró segítségével. A díszítéshez használt almát meghámozzuk, negyedeljük, kevés cukorral és citromlével megpároljuk, majd kihűtjük. A szeleteket vékonyra vágjuk, és a belső éleit darált mákba mártjuk. A kész tortát 16 szeletre vágjuk, mindegyik szeletre krémpöttyöket helyezünk, majd a mákos almaszeletekkel díszítjük.

Sztori

Augusztus 20-a hetében nagy figyelmet kapott az ország tortája, és már akkor eldöntöttem, hogy meg fogom sütni. Először csak a családomnak készítettem el, akiknek nagyon ízlett, gyorsan el is fogyott. Most az egyik kolléganőmnek sütöttem meg tortának, és kíváncsian várom az ő és családja véleményét. Remélem, nekik is ízleni fog!

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/szabolcsi-almas-maktorta-2/