Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Szabolcsi almás máktorta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók 22 cm-es formáhozTésztához

  • 0,5 kg tojásfehérje (tojás mérettől függ nálunk 14 db volt)
  • 30 dkg cukor
  • 20 dkg darált mák
  • 6 dkg darált keksz
  • 10 dkg reszelt alma
  • pici reszelt reszelt citromhéj

Krém

  • 6 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 7 dkg étkezési keményítő
  • 3 db tojássárgája
  • 25 dkg tejszínhab
  • 2 evőkanál vaníliás cukor

Almatöltelék

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 0,5 dkg fahéj
  • 1 db citrom leve
  • 0,5 kg alma

Elkészítése

A mákot összekeverjük a darált keksszel, citromhéjjal és a reszelt almával. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a mákos keverékhez. A masszából kiolajozott, kilisztezett sütőlemezen hat dobostorta vastagságú lapot sütünk (200 fokos sütőben 12-14 percig). Miután megsültek, tortaformával kiszúrjuk őket a betöltés előtt.

Krém elkészítése:

Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A maradék tejet a cukorral és vaníliás cukorral felforraljuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a keményítős keveréket. Ha a krém kihűlt, hozzáadjuk a felvert tejszínt.

Almatöltelék:

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd cukorral, fahéjjal és citromlével megpároljuk. Ezt is hagyjuk kihűlni.

Összeállítás:

A hat lap közé felváltva rétegezzük a krémet és az almás tölteléket. Három réteg krém és két réteg alma kerül a tortába. Az összeállítás után hagyjuk egy kicsit pihenni, majd a tetejét és az oldalát is megkenjük a krémmel.

Jó étvágyat!

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/szabolcsi-almas-maktorta/