Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Szedertorta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 db kerek piskóta
  • 2 db tojás
  • 2 db tojássárgája
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 6 g színtelen zselatin
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg tejcsokoládé
  • 4 dl tejszín
  • 15 dkg ét tortabevonó
  • 75 dkg szeder

Elkészítése

A piskóta előkészítése

Miután a piskóta teljesen kihűlt, keresztben kettévágjuk, és az alsó lap köré egy karimát helyezünk, hogy a krém később jól formázható legyen.

A zselatin és a csokoládé előkészítése

A zselatint hideg vízbe áztatjuk, hogy megpuhuljon. Közben forró vízfürdőben külön-külön megolvasztjuk a kétféle csokoládét, ügyelve arra, hogy ne égjenek meg.

A krém elkészítése

A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket és 2 dl tejszínt külön-külön kemény habbá verjük. A tojássárgájákat egy evőkanál cukorral és a vaníliás cukorral krémesre keverjük. Ezután apránként hozzáadjuk a megolvasztott csokoládét, miközben folyamatosan keverjük. A feloldott zselatint is apránként adjuk hozzá, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínhabot és a tojásfehérje habot.

A torta összeállítása

A csokoládés krémet a piskóta alsó lapjára simítjuk, majd 15 percre hűtőbe tesszük, hogy kissé megszilárduljon. Később befedjük a tortát a másik piskótalappal, és egy éjszakára visszahelyezzük a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek.

A torta díszítése

Másnap, forró vízfürdőben megolvasztjuk a tortabevonót, majd vékony rétegben egy sütőpapírral vagy alufóliával letakart deszkára simítjuk, és hideg helyre tesszük, hogy megdermedjen. Közben a maradék tejszínt kemény habbá verjük. A karima eltávolítása után a torta oldalát és tetejét bevonjuk a tejszínhabbal, majd a tetejét sűrűn kirakjuk friss szederrel. A megdermedt tortabevonót deszkára borítjuk, lehúzzuk róla a papírt, darabokra törjük, és ezzel díszítjük a torta oldalát.

Egy kis történet

Az eredeti recept zselatint használt, de én inkább zselatin fixet alkalmazok, és 5 dl tejszínnel dolgozom. Emellett néhány szemet a krémbe is belekeverek, hogy gazdagítsam az ízeket. Mivel a szeder eléggé leveses, ennek megfelelően több zselatin fixet használok, de ez mindig változó, mivel nincs konkrét mennyiség. A szedret lehet a két krémréteg közé helyezni, vagy akár a még folyékony krémbe belenyomkodni, attól függően, hogyan szeretjük.

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/szedertorta/