Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Tejberizstorta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformáhozPiskóta

  • 2 db tojás
  • 8 dkg cukor
  • 8 dkg liszt
  • 0,5 teáskanál sütőpor
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál víz

Tejberizs

  • 8 dl tej
  • 20 dkg rizs
  • 12 dkg cukor
  • 0,5 db vaníliarúd
  • 1 db citrom reszelt héja

Hozzávalók

  • 4 dl habtejszín
  • 4 evőkanál porcukor
  • 20 g zselatin

Elkészítése

A tejberizst készítjük először, ennek hűlnie kell. Egy lábosban melegíteni kezdjük a tejet a cukorral, a felhasított vaníliarúddal és a reszelt citromhéjjal. Felteszünk 2 liter vizet forrni egy csipet sóval. Ha felforrt, beleszórjuk a rizst és időnként kevergetve 3 percig főzzük, majd leszűrjük. A tejhez adjuk és kis lángon, gyakran megkeverve puhára főzzük. Ha kell, egy pici tejet még lehet hozzáönteni. Hideg vízbe állítva kihűtjük, eltávolítjuk belőle a vaníliarudat.

Amíg hűl, megsütjük a piskótát. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, a tortaformába sütőpapír korongot vágunk. Az egész tojásokat a cukorral robotgéppel habosra keverjük, legalább 10 percig. A tál oldalán belecsurgatjuk az olajat és a vizet is. Kézi habverővel óvatosan belekeverjük a sütőporral átszitált lisztet és a formába öntjük. 180 fokon 10-12 percig sütjük, a formában hagyjuk kihűlni.

A zselatinra 5 evőkanál vizet öntünk, hagyjuk kicsit állni. A tejszínt habbá verjük a porcukorral és óvatosan hozzákeverjük a tejberizst. A zselatint kis lángon keverve feloldjuk, belevegyítünk 3 evőkanállal a rizses krémből, majd az egészhez öntjük és gyorsan elkeverjük benne. A piskótára simítjuk és hűtőbe tesszük legalább 2 órára. Tálalás előtt egy késsel körben meglazítjuk a karimát és levesszük, a tálalótálra csúsztatjuk a tortát.

Sztori:

Nagyon könnyű megcsinálni és mindenki imádja. Könnyű, lágy süti, gáztepsiben is elkészíthető, az arányok ugyanazok. Szép szeletek lesznek belőle, gyümölccsel is lehet díszíteni.

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/tejberizstorta/