Elkészítése
5 tojást a cukorral együtt habosra verünk, amíg kemény, fényes masszát kapunk (kb. 10 perc nagy fokozaton). A lisztet elkeverjük 1 csomag sütőporral és 1 evőkanál kakaóporral, majd óvatosan beleforgatjuk a tojáshabba.
A 36 cm-es tortaformát kivajazzuk és kilisztezzük, a masszát belesimítjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. A fenti arányokból összesen három lapot sütünk ugyanígy. A kész piskótalapokat rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Krém
A pudingport, a lisztet és egy kevés tejet simára keverünk, majd a maradék tejjel felöntjük. Kis lángon, folyamatos keverés mellett besűrítjük, majd hagyjuk kihűlni.
Közben a margarint habosra keverjük a porcukorral, majd a kihűlt pudingos alaphoz adjuk. Belekeverjük a kakaóport és a rumot vagy aromát, végül alaposan kihabosítjuk. A keményre vert tejszínhabot is beleforgatjuk, így könnyű, habos krémet kapunk.
Torta összeállítása
A piskótalapokat a krémmel megtöltjük, a tetejét és az oldalát is bevonjuk vele. Egy keveset félreteszünk a díszítéshez. A betöltött tortát 10–15 percre hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
A bevonathoz a csokoládét az olajjal vízgőz felett megolvasztjuk. A tortát több rétegben bekenjük vele (ecsettel is dolgozhatunk), majd hagyjuk teljesen megdermedni. Végül a maradék krémmel ízlés szerint díszítjük.
Tipp
A krémbe keverhetünk darabolt diót vagy mogyorót is, így roppanós textúrát kapunk. A tortát ízlés szerint színes díszítőcukorral vagy csokireszelékkel is feldobhatjuk, hogy még ünnepibb legyen.
