Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Túrós-rizses mascarponés gyümölcstorta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Piskótához

  • 6 db tojás
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg liszt
  • 0,5 dl olaj
  • 0,5 dl víz
  • 0,5 csomag sütőpor

Krémhez

  • 0,5 kg túró
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 csomag zselatin fix
  • 3 dl habtejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 zacskó gyorsrizs (125 g)
  • 25 dkg porcukor
  • 2 zacskó tortazselé
  • gyümölcs
Túrós-rizses mascarponés gyümölcstorta

Elkészítése

Piskóta elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját a cukor felével fehéredésig keverjük, fokozatosan hozzáadva az olajat és a vizet. Ezt követően a lisztet összekeverjük a sütőporral, majd apránként hozzáadjuk a tojássárgájás keverékhez. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan, részletekben beleforgatjuk a sárgájás masszába, hogy a hab ne törjön össze.

Egy 24-26 cm átmérőjű kerek tortaformát kivajazunk és kilisztezünk, vagy sütőpapírral kibélelünk, majd beleöntjük a piskóta masszát. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és a piskótát körülbelül 25-30 percig sütjük. A sütés vége felé tűpróbával ellenőrizzük, hogy a piskóta megsült-e (a tűre nem ragadhat tészta). Ha kész, pár percig hagyjuk a formában hűlni, majd kivesszük a formából, és teljesen kihűtjük.

Krém elkészítése:

Miközben a piskóta hűl, megfőzzük a zacskós rizst, majd teljesen kihűtjük. A krémhez felverjük a habtejszínt, és hozzákeverjük a zselatin fixet. A túrót áttörjük, majd összekeverjük a mascarponéval, porcukorral, és a kihűlt rizzsel. Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert habtejszínt is, hogy könnyű, krémes állagot kapjunk.

Torta összeállítása:

A teljesen kihűlt piskótát vízszintesen kettévágjuk. Az alsó piskótalapot visszahelyezzük a tortaformába, és megkenjük a krém 2/3 részével. Ezt követően rátesszük a másik piskótalapot. A tortát hűtőbe tesszük pár órára, hogy a krém megdermedjen, és a maradék krémet is addig hűtjük.

Miután a torta kellően lehűlt, levesszük a tortaformát, és a torta tetejét, valamint oldalát megkenjük a maradék krémmel.

Díszítés:

A torta tetejét és oldalát tetszőleges gyümölccsel díszítjük. (Javaslat: középre málnát, mellé epret, a szélre pedig nektarint tehetünk.) Elkészítjük a zselét, és ha már eléggé kihűlt, akkor középről indulva rákanalazzuk a tortára. A tortát ismét hűtőbe tesszük pár órára, hogy a zselé is megdermedjen.

Tálalás:

Pár óra hűtés után a torta készen áll a tálalásra. Frissen szeletelve és ízlés szerint tovább díszítve kínáljuk.

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/turos-rizses-mascarpones-gyumolcstorta/