Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Zserbó torta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 45 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 3,5 g instant élesztő
  • 2 tojássárgája
  • csipet só
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 10 dkg cukor

A töltelékhez

  • 30 dkg darált dió
  • 1 citrom héja
  • 10 dkg cukor
  • 40 dkg sárgabarack lekvár

A díszítéshez

  • 15 dkg csokoládé
  • 2 evőkanál olaj
  • 10 darab dió (felezett)
  • 2 marék dió
  • 5 dkg tejcsokoládés vörös áfonya
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojásfehérje
  • kristálycukor

Elkészítése

A lisztben elkeverjük az élesztőt, sót, szódabikarbónát és a porcukrot.

Hozzáadjuk a tojássárgákat, a vajat és annyi tejföllel összedolgozzuk, hogy jól nyújtható legyen.

A tésztát 5 cipóra osztjuk és egyenként 24 cm átmérőjű lapokká nyújtjuk.

A darált diót keverjük össze a cukorral és a citrom héjával.

A kapcsos tortaformánk aljába vágjunk sütőpapírból egy kört. Az első lapot az aljára tesszük és bőven megkenjük lekvárral, majd cukrozott dióval megszórjuk. A másik lapot rátesszük és addig folytatjuk a rétegezést, míg el nem fogy a tészta.

A felső lapot megszurkáljuk villával (teljesen az aljáig), hogy a gőz távozni tudjon.

Fél órát kelni hagyjuk, majd 180 fokra melegített sütőben 35 perc alatt megsütjük.

Ha közben nagyon pirulna, akkor takarjuk le alufóliával. Ha megsült, akkor hagyjuk a formában kihűlni.

Az egész dióbeleket forgassuk meg az enyhén felvert tojásfehérjében, ezután egy villa segítségével egyenként emeljük ki őket és forgassuk meg a kristálycukorban. Tegyük egy rácsra, hogy a felesleges tojásfehérje le tudjon csöpögni. Mikor kicsit szikkadtak szórjuk meg meg bőven kristálycukorral és hagyjuk megszáradni.

A díszítéshez 10 dkg cukrot karamellizáljunk, amikor felolvad akkor a 2 marék diót beleforgatjuk. Egy vajjal lekent tányérra borítjuk és amikor kihűlt, aprítógépben apróra zúzzuk.

A díszítéshez a tortát állítsuk fejre, mert sülés közben a felső lap összezsugorodik. A csokit olvasszuk fel vízgőz fölött, keverjünk el benne egy evőkanál olajat, majd csorgassuk a torta tetejére. Kenjük el az oldalán a lefolyó csokit. Még mielőtt megdermedne óvatosan nyomkodjuk az oldalára a karamelles diót, a tetejére a cukrozott diót és a halmozzuk a torta közepére a csokis áfonya szemeket.

Ha megdermedt a csoki, szeletelhetjük is.

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/zserbo-torta-5/