Elkészítése
A tészta alapanyagait egy tálba tesszük (az élesztőt nem kell felfuttatni) és dagasztókar segítségével alaposan összekeverjük. Ha jól dolgoztunk, akkor lágy tésztát kapunk, ami elválik az edény oldalától. Ha túl lazának tűnik, akkor óvatosan kis plusz liszt adagolható hozzá. 50 percre meleg helyre tesszük és a duplájára kelesztjük.
Közben a margarint a cukrokkal alaposan kikeverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a kakaót és homogén állagúra dolgozzuk.
Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk és egy kicsit átgyúrjuk, majd 6 egyenlő részre osztjuk. A részeket egyenként gombóccá formázzuk.
Egyesével kinyújtjuk a lapokat és megkenjük a kakaós krémmel. Ha túl kemény a krém és a puha tésztán nem lehet eloszlatni, akkor kicsit rá lehet melegíteni mikróban.
Ezután a hosszabbik oldalától feltekerjük, félretesszük, majd a többivel is megismételjük a menetet. Három hengert egymás mellé teszünk és összefonjuk őket.
Ha készen vagyunk, akkor mindkét kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejüket megkenjük tojással és még 10 percig pihentetjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Amikor betesszük a kalácsokat, visszavesszük a hőfokot 150-re.
Az eredeti recept szerint kb 30-35 perc sütés után kivesszük, egy kicsit hűlni hagyjuk és utána lehet tálalni. Nekem régi elektromos sütőben 25 perc volt, hogy tökéletesen átsüljön.









