Elkészítése
A zselatinra ráöntjük az 1 deciliter vizet és hagyjuk, hogy beszívja, jól megduzzadjon.Először a tartármártást készítjük el. A majonézhez hozzáadjuk a tejfölt, porcukrot, citromlevet, mustárt és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd az egészet jól összekeverjük.Ezután felvágjuk apróra a főtt sonkát, tojásokat, paprikát és a csemege uborkát, majd belekeverjük a tartármártásba. Ekkor adjuk hozzá a tormát is, ha szeretnénk.Az alaplevet vagy a vízből és leveskockából készített levet feltesszük a tűzre és hozzáadjuk az idő közben megduzzadt zselatint és alacsony lángon felolvasztjuk (nem szabad forralni!!).A zselatinos levet belekeverjük a sonkás masszába.Az őzgerinc formát folpackkal kibéleljük, majd beleszedjük a zselatinos masszát és néhány órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.Másnap óvatosan kiborítjuk a formából és lehúzzuk róla a folpackot, majd szeletelve tálaljuk.








