Elkészítése
A tejet a cukorral langyosra melegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A felfuttatott élesztős tejbe beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tojássárgákat és a sót, majd elkezdjük összeállítani a tésztát. Ha már összeállt a tészta akkor az olvasztott vaj-olaj keverékét apránként beledolgozzuk a tésztába. Addig dagasztjuk, amíg elkezd hólyagosodni és elválik az edényfalától és a kezünktől.
A tészta tetejét enyhén meglisztezzük, letakarjuk konyharuhával kb 30 percig meleg helyen kelesztjük.
Amíg kel tészta, addig a mákot elkeverjük pár kanál meggylével, nem tocsogósra csak, hogy összefogja, összeálljon.
Ha megkelt tészta, akkor lisztezett deszkára borítjuk és kb 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, lehetőleg kerekre, majd egy tejes bögrével kiszaggatjuk. A tészta közepébe teszünk egy púpos teáskanál mákot, a mák közepébe pedig egy szem meggyet nyomunk. A tésztát összecsípjük és gombócot formálunk belőle.
Egy 26 cm-es tortaformát kikenünk olajjal, az alját kibéleljük sütőpapírral és sorban belerakjuk a megtöltött buktákat. A tetejét lekenjük felvert tojással és 30 perc alatt újra kelesztjük.
A sütött 180 fokra előmelegítjük. Ha megkelt, akkor újra lekenjük tojással és betoljuk a sütőbe 45 percre, amíg szép pirosra megsül.
Még forrón cukros vízzel lekenjük, hogy szép fényes legyen.









