Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Torta receptek

Áfonyás mousse tükörglazúrral és cukorkosárral

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

A krémhez a tojások sárgáját elektromos habverővel közepes fokozaton addig verjük, míg habosodni kezd, majd folytonos keverés mellett apránként hozzáaadjuk a cukrot. Fehéredésig verjük. A sárgájához kimért cukrászhabot közepes lángon felmelegítjük, de nem forraljuk, majd lassan, állandó keverés mellett hozzáöntjük az alaposan kihabosított tojássárgákat-cukrot és sűrűre főzzük. A tűzről levéve beleöntjük a kockákra tördelt fehércsokit […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
8 adag
Mennyibe kerül?
Drága
Picipiros
Beküldte: 2023.11.02.

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformáhozKrémhez

Piskótához

Tükörglazúrhoz

A cukorkosárhoz

Elkészítése

A krémhez a tojások sárgáját elektromos habverővel közepes fokozaton addig verjük, míg habosodni kezd, majd folytonos keverés mellett apránként hozzáaadjuk a cukrot. Fehéredésig verjük. A sárgájához kimért cukrászhabot közepes lángon felmelegítjük, de nem forraljuk, majd lassan, állandó keverés mellett hozzáöntjük az alaposan kihabosított tojássárgákat-cukrot és sűrűre főzzük.

A tűzről levéve beleöntjük a kockákra tördelt fehércsokit és addig keverjük, míg teljesen felolvad benne. Folpackot tapasztunk az edényben a krém felületére, hogy ne bőrösödjön. Hagyjuk langyosra hűlni, majd hűtőbe tesszük és hagyjuk teljesen lehűlni.

A krémhez kimért cukrászhabot keményre verjük, majd belekeverjük a hűtőből kivett krémet és egyneművé keverjük egy spatulával. Hűtőbe tesszük felhasználásig.

Elkészítjük a piskótánkat egy 18 cm-es tortaformában a szokásos módon. Ujjnyi vastag lappá vágjuk, majd a sűrű áfonyadzsemmel a tetejét vastagon megkenve fagyasztóba tesszük addig, amíg a máz a tetején rá nem fagy. Vigyázat, ha túl lágyat választunk, elfolyósíthatja a mousse-t vagy eláztathatja a piskótánkat.

Amikor a piskótánk szépen megdermedt a fagyasztóban, a krémet a piskótánál nagyobb szilikonos tortaformába kanalazzuk és a közepébe nyomjuk a piskótalapot úgy, hogy a krém csak a tetejét és a széleit lepje el, az alja pedig szabadon maradjon a krém magasságában. Fontos a szilikonos formaanyag, mert ez segít a tökéletes forma és formából való hibátlan eltávolítás sikerében törés és sérülések nélkül. Egy éjszakára fagyasztóba tesszük.

Másnap elkészítjük a glazúrt. A zselatinlapokat beáztatjuk egy tál vízben és 5 percig hagyjuk, hogy megduzzadjanak. Egy edényben elkeverjük a kimért vizet, cukrot, sűrített tejet és állandó kevergetés mellett felforrósítjuk. Levesszük a tűzről, majd felmarkoljuk a zselatin lapokat, kezünkkel kicsit kinyomkodjuk és belekeverjük. Amikor felolvadt benne, hozzáadjuk a kockákra tördelt fehércsokit, hagyjuk picit olvadni, majd elektromos habverővel alacsony fokozaton két percig keverjük.

Két részre osztjuk. Az egyikbe pár csepp kék ételfestéket teszünk, a másikba pedig az ételcsillámot. Fém szűrő felett átszűrjük a glazúrokat és hagyjuk őket langyosra hűlni.

A mousse-t kivesszük a fagyasztóból, rácsra tesszük, a rács alá tepsit teszünk és finoman, lassan lehúzzuk a szilikon formát róla.

Egy edénybe beleöntjük a kék glazúr negyedét, majd a csillámos glazúr negyedét a közepébe csorgatjuk. Ezután újra kék, majd újra csillámos, míg el nem fogy a glazúrunk. Ezt a keveréket közepétől indulva rácsorgatjuk a mousse-ra körkörös mozdulatokkal. Hamar fog dermedni a langyos glazúr a jéghideg mousse-on, így amint lecsepegett róla az utolsó csepp felesleg is gyorsan áttesszük a rácsról a felszolgálásra szánt tálcára és hűtőbe tesszük.

A cukorkosárhoz egy edényben a cukrot lassú tűz felett karamelizáljuk, majd elkeverjük pár csepp akvamarin színű ételfestékkel. Egy 3 dl-es poharat fejre álltunk, szilikonos sütőpapírt borítunk rá trapéz alakban, majd ráöntjük a forró, színezett karamellt. Ha megkötött a kosarunk, nagyon óvatosan levesszük róla a papírt, széleit egy ecsettel arany színűre festjük. Felhelyezzük a mousse tetejére és pár szem habcsókot helyezünk bele.

Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Valentin napi receptek Konyha: Francia Évszak: Egész évben Ár: Drága Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
Picipiros
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is