Elkészítése
Kockázzuk össze a marhalábszárat kb 3*3 cm-es kockára. Mossuk meg, majd csepegtessük le.
Pucoljuk meg a vöröshagymát, majd vágjuk finomra. Felezzük el hosszában, majd vágjuk fél centi vastagra a sárgarépát. Daraboljuk kb 1,5 cm-es kockákra a zellert és a burgonyát. Szeleteljük az angol zellert 1 cm vastagra.
Kockázzuk fel a paradicsomot és az erős paprikát. Daraboljuk a szalonnát 0,5*0,5 cm-es kockákra.
Egy nagyobb, vastag falú vagy öntöttvas lábasban olvasszuk ki a szalonnát. Adjuk hozzá a vöröshagymát és fonnyasszuk lassan aranybarnára, ha gyorsan pirulna adjunk hozzá egy kis vizet.
Dobjuk bele a fokhagymát és pár másodpercig pirítsuk, majd adjuk hozzá a paradicsompürét, a kockázott paradicsomot, paprikát és a babérlevelet is.
Pirítsuk a paradicsomos alapot néhány másodpercig, majd adjuk hozzá az édes és a csípős pirospaprikát.
Öntsük fel fél liter vízzel, ízesítsük sóval, borssal és őrölt köménnyel. Forraljuk fel és főzzük közepes hőfokon.
Amikor felére főtt, adjunk hozzá még 2 dl vizet és főzzük tovább. Addig öntögessük fel vízzel és redukáljuk, amíg sűrű pörköltalapot nem kapunk. Ez nagyjából fél órát vesz iénybe.
Adjuk hozzá a a kockázott marhahúst, fedjük le és főzzük 20 percig időnként megkeverve, de vizet ne adjunk hozzá.
20 perc múltán öntsük fel 3 liter vízzel és hagyjuk főni 2 órát.
Amint a hús megpuhult adjuk hozzá a zöldségeket.
Készítsük el a csipetkét. Gyúrjuk össze az összes hozzávalót, csavarjuk folpackba és tegyük a hűtőbe pár percre.
Mikor a zöldségek majdnem megfőttek vegyük elő a tésztát és csipegessünk apró darabokat a levesbe. Főzzük további 10-15 percig és ízesítsük még, ha szükséges.
Tálaljuk forrón néhány friss angol zeller levéllel és egy óriási szelet kenyérrel.








